Migranti

Ljubljana, 12. 11. 2015

Geslo letošnjega natečaja Plaktivat, ki sta ga organizirala TAM-TAM in Mirovni inštitut, se glasi: »Vsi  ljudje smo rojeni svobodni in enaki, VSI, ne samo nekateri.« Na omenjenem natečaju smo sodelovali tudi mi in bili finalisti.  Po zaključku natečaja je Mirovni inštitut pripravil še dodatno ozaveščevalno kampanjo, v kateri so se odločili za naše plakate.

Slovenci (in prebivalci tega območja) smo bili vedno na prepihu narodov. Prek slovenskega ozemlja so v preteklosti potovala številna plemena, vojske, prebežniki in begunci. Nekateri so svojo pot nadaljevali naprej, drugi pa so se tu ustavili in ustalili. Tu so bili (in ostali) Veneti, Iliri, Kelti, Slovani, Romi, Huni, Turki, Srbi, Hrvati, Makedonci in še mnogi drugi narodi. Zato težko rečemo, da je nekdo »čistokrven« Slovenec. Morda na videz deluje, a pogled na samo nekaj generacij nazaj pokaže pravo sliko.

To pa je tudi sporočilo plakatov, če se sprehodimo nazaj v zgodovino, na videz kleni in tipični slovenski priimki postanejo imena priseljencev, beguncev in migrantov. Plakat tako bralca ali opazovalca postavi pred ogledalo in mu ponudi razmislek, da ni vse tako enodimenzionalno, kot se na videz zdi. Morda pa so bili ravno bralčevi predniki begunci, ki so bežali pred grozotami vojne, politike, revščine.

Plakat na nevsiljiv in prijazen način opozarja na nestrpnost, hkrati pa ne izpostavlja Sirijcev, Afganistance, Iračanov … Vsi smo enaki in vsi smo bili nekoč migranti.