Tutorial | Le kaj je za vrati

Ljubljana, 12. 2. 2015

Težko je uganiti, če na njih nič ne piše, kajne? Zato si bomo pogledali, kako hitro in brez bolečin narisati grafiko na star omet ali olupljena vrata. Opisana metoda je hitra in zvita. Žal pa deluje le na slikah z dovolj velikim barvnim kontrastom.

Zahtevnost:
Web

Za črkoslikarska dela potrebujete Photoshop ali kako podobno orodje za premikanje pikslov.

00 FINAL small

1. Kako deluje

Metoda je sila preprosta, a kot rečeno, deluje le na slikah z dovolj velikim barvnim kontrastom. To pomeni, da je solidna razlika med osnovo (lesom, betonom…) in nanešeno barvo. V našem primeru imamo lesena vrata, ki so bila nekoč pobarvana belo, kasneje pa si je nekdo zaželel modra.

Napis, ki ga bomo narisali na vrata, je enostaven, brez pretiranih detajlov in enobarven. Celotna grafika pa je iz enega od prejšnjih tutorialov*.

02

2. Priprava slike

V photoshopu odpremo želeno sliko in ji, če ni dovolj barvno nasičena, dodamo nastavitveno plast hue & saturation. Nasičenost (Saturation) povečamo po potrebi, v našem primeru nismo varčevali in smo drsnik potegnili do +40.

03

Osnovna slika je pripravljena, lotimo se pleskanja!

3. Napišimo kaj na ta vrata

Za “šablono” bomo potrebovali preprosto enobarvno grafiko. Ustvarimo nov sivinski (grayscale) dokument, ki naj bo enakih dimenzij, kot osnovna slika. Podlaga naj bo črna, grafika pa bela.

04

Kliknemo na dokument z osnovno grafiko in iz menija Select izberemo Load selection.

05

Tako bomo na sliko naložili območje (selection), ki ustreza grafiki. ČB sliko pa lahko sedaj mirno zapremo.

06

Izberite novo nastavitveno plast za odtenek in nasičenost (Layer / New adjustment layer / Hue & Saturation), ter kliknite OK.

07

Območje (selection) bo izginilo, nastala pa bo nova plast Hue & Saturation. V oknu z nastavitvami izberemo odtenek modre. Želimo namreč vplivati le na moder del vrat, ostalo pa pustiti nedotaknjeno.

08

Drsnik za svetlost (Lightness) potegnemo do konca.

09

In voila! Napis je viden le na modrem delu. Tudi poteze čopiča na belem delu so vidne. Kul, ne?

4. Barve

Če želite napis druge barve, se poigrajte z nastavitvami v oknu Hue & Saturation.

10

Slika je sedaj prenasičena, saj smo jo prej namenoma “nažgali” barve. Zato dodamo novo nastavitveno plast Hue & Saturation in vse skupaj desaturiramo po želji.

11

 

00 FINAL small

Na tej povezavi pa lahko snamete datoteko PSD z nastavitvenimi plastmi.

——————
* Vsem ljubiteljem slovenščine se iskreno opravičujemo, ker smo uporabili besedo “tutorial”, vendar še nimamo ustrezne besede, ki bi vsaj približno povedala, kar želimo. V domačem okolju beseda “tutorial” že dolgo pomeni opis, navodila, napotek, metodo, korake, postopek, itd, v določenem programu.