Lažje otroštvo z Amblyzom

Ljubljana, 10. 9. 2012

Otroci z ambliopijo (oz. slabovidnostjo) imajo poleg težav z vidom še psihološko oviro. Ambliopijo namreč zdravijo tako, da otroku prekrijejo eno oko in s tem prisilijo drugo, leno oko, k razvoju. To je najučinkovitejša metoda, vendar so otroci s prekritim očesom ali prelepljenimi očali hitro stigmatizirani in izločeni iz okolja.

Zato so pri ameriškem podjetju XPAND, skupaj z izraelskimi znanstveniki, razvili posebna elektronska očala Amblyz. Naprava po prej programiranem režimu zapira in odpira LCD stekla, tako, da staršem in otroku ni treba skrbeti, kdaj ima očala in kdaj ne. Najpomembneje pa je, da so elektronska očala vrhunsko oblikovana in otroka ne stigmatizirajo. Nasprotno: otrok s temi očali bo gotovo najbolj kulski na igrišču!

XPAND nam je zaupal razvoj blagovne znamke, idejni koncept in izdelavo materialov za svetovno premiero, ki je bila 6. septembra v Milanu. Po tej predstavitvi pa nas in XPAND čaka še priprava ostalih materialov.

Morda najzahtevnejše je bilo fotkanje in postprodukcija. XPAND je imel v času slikanja na voljo le nekaj prototipov, ki pa so bili čez lužo. Tako smo slikali otroke brez očal in jih nato dodali. Super kjut otročka sta svojo vlogo odigrala vrhunsko!