Super-škrt-prevarantska voščilnica / darilo

Ljubljana, 29. 9. 2015

Dragi bralci in bralka, samo še dva meseca nas ločita od božiča in novega leta. To bo čas poln floskul, obrabljenih fraz in kiča. To bo čas, ko bodo ljudje pričakovali pozornost. Zato ste se, po nasvetih terapevta, odločili prilagodili tem družbenim normam in pričakovanjem. Obdarovali boste! Ja, svoje najbližje boste obdarovali! Kako lepo!!! Sicer le s kosom papirja, a vendar…

Težko bo iz svoje kože, zato si oglejte, kako obdarovati, pritegniti pozornost in ob enem ne izgubiti dragocenega časa, ki bi ga lahko posvečali sebi. Pa še poceni je!

Za pripravo potrebujete brizgalnik (tiskalnik, inkjet za prijatelje… in starejši je, bolje se boste počutili), kos papirja za akvarel in staro folijo od etiket. Metoda je namreč sila preprosta: na povoščen (torej ne vpojen) del folije natisnite umetnino. Folijo obrnite in položite na moker papir. Vsa tinta se bo z ne vpojnega papirja prenesla na moker akvarel papir…

Toda pojdimo korak za korakom.

Zahtevnost:
Web

Za delo bomo uporabili Illustrator, brizgalni tiskalnik in še nekaj drobnarij.

1. Najprej osnovna grafika. 

Ker ste skopi, brezobzirni, komolčarski in vam beseda morâla pomeni nekaj kar bi ona mòrala narediti, pa ni, se ne boste obremenjevali z avtorstvom slike. Sneli jo boste z interneta, za to pa net je! Torej, odklikajte na enega od sajtov s slikami in jo ukradite. Če vam je oseba res draga, ali pa se malce bojite, da bi vas razkrinkali, zlimajte dve sliki skupaj. Možnosti, da kdorkoli ugotovi, da ste res skopuški prevarant, se tako drastično zmanjšajo.

PRIPRAVA GRAFIKE

 

2. Priprava materiala.

Osnovna ideja je, da zadeva izgleda, kot avtorsko delo, unikat. Nekaj takega, kot vidite v kakšnih obmorskih galerijicah. Želimo torej malce analogne nepredvidljivosti. Za najprimernejšega se izkaže papir namenjen akvarelu, saj je vpojen in izgleda super umetniško. Papir je potrebno najprej dodobra namočiti, najbolje v banji ali škafu. Vroča voda zadevo precej pospeši. Papir pustite namakati, čas je za digitalni del.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3. Tiskamo!

Oglejte si staro folijo od etiket, nalepk za CDje ali česa podobnega. Opazili boste, da je ena stran bolj ali manj navadna, druga pa gladka, nelepljiva. Pazljivo primite folijo in jo vložite v tiskalnik tako, da bo revež tiskal po gladkem, ne vpojnem delu. Trik je, da se kapljice črnila nimajo kam vpiti in ostanejo na foliji.

Vstavljanje papirja v tiskalnik

Kapljice črnila

Odtis na folijo

 

4. Odtiskujemo.

Čas je za ultra-umetniški analogni del. Folijo primite z mirnimi rokami, jo obrnite in položite na omočen papir. Z elegantnimi, mestoma umetniškimi gibi, pritisnite zadevo ob papir, tako, da se čim več tinte s folije prenese na akvarel papir. Folijo odstranite (priporočam suveren gib) in se čudite lastni ustvarjalnosti.

Prenos na papir

 

5. Premokro?

Edina nenadzorovana spremenljivka pri tem procesu je vlažnost papirja. Spomnite se likovnega pouka v osnovni šoli, bolj ko je bil papir moker, bolj so se barve razlivale. Od takrat se stvari niso bistveno spremenile… Papir mora biti torej ravno prav vlažen. Če je premoker, ga otrite s suho krpo.

Premoker papir

 

6. Dotik edinstvenosti.

Po nekajurnem ogledovanju v ogledalu, navdušenje nad samim sabo toliko skopni, da lahko nadaljujemo z delom. Vtis ročnega dela še ni popoln. Motijo ostro odrezani robovi… zlažite se in povejte, da ste tudi papir naredili sami! To je super hipstersko in avtentično.

Vzemite ravnilo, ocenite format slike in po kavbojsko odtrgajte odvečne dele. Robovi naj bodo scefrani, nedorečeni, edinstveni…

Odtis

Detajl robu
Razprta voščilnica
7.  Kočano!

Zadeva je precej mokra in nepredvidljiva, zato jo čimprej postavite na radiator, da se posuši. Za dodaten učinek avtentičnosti se nanjo podpišite z mehkim svinčnikom (vsaj 2B), saj ste vendar auteur, l’artiste!

Voščilnica

 

8. Alternativa.

Pustite svoji skromni domišljiji malce svobode in eksperimentirajte. Če vam ukradena slika ni povsem všeč, odprite enega od “brezplačnih” programov za obdelavo slik, denimo Fotošop in po potrebi uničite sicer estetsko avtorsko delo.

Alternativa

 

9. Zdaj pa zares!

Če ste res potratni in vam je obdarovanec-ka še posebej pri srcu, lahko po tej edinstveni metodi izdelate pravo umetnino. Pomemben je format. Bolj kretenski je, bolj bodo ljudje verjeli, da je res vaš. Torej kakšna pokončna zadeva z veliko nepotrebne beline. Upoštevajte reklo “if you don’t understand it then it’s art”.

Prava umetnina

Veliko beline

Now, that's art!!!

Kako neverjetno lepo in umetniško! “Še tako temen gozd ljubi sonce.”, ali pa “Ženska v rdečem se spušča po stopnišču”… Nekaj v tem stilu…

* Bralce in bralko prosimo, da članek jemljejo
s ščepcem soli, saj gre za mestoma šaljiv in
ciničen prispevek. Hvala ;)