Tako zanič, da je že dobro.

Ljubljana, 2. 2. 2015

Načinov, kako postarati fotografijo je nešteto. Od najrazličnejših insta-filtrov, do fizičnega obračunavanja s sliko. En od preprostejših načinov je simulacija napak pri tisku. Teh je dandanes res zelo malo, a nekoč so bile zaščitna znamka jugoslovanskih tiskarn. Med vsemi napakami je bila ferpasana (po domače Fehlpasser) tiskovina najbolj pogosta. Vendar to tedaj večine ni motilo. Ko danes pogledamo kakšne stare razglednice z Jadrana, te napake vidimo kot nostalgijo in šarm. Poglejmo si torej, kako “ferpasati” starinsko razglednico.

Zahtevnost:
Web

Za delo bomo uporabili Photoshop, lahko pa katerokoli drugo orodje za obdelavo slik.

17

1. Predpriprava

Preden se resno lotimo odela, sliko najprej prilagodimo na želeno dimenzijo, torej format razglednice. Naša krasna slika iz bogate zakladnice internetnih plaž je preširoka, zato jo najprej zrežemo.

01

02

K patetični zanikrnosti nekdanjih razglednic je pripomogla tudi zanič fotka. Zato bomo našo precej lepo in ostro sliko zelo nežno pokvarili. Sliko najprej povečamo tako, da je daljša stranica dolga 2500 pik.

03

Fotki dodamo še ščepec zrnatosti (add noise) in jo zmanjšamo na kakih 1600 pik (daljša stranica).

04

2. Uničimo to plažo!

Za uspešno simulacijo slabega tiska moramo sliko najprej prevesti v barvni način CMYK. Vendar previdno! Izbrati moramo način (separacijsko tabelo), ki ohrani največ črne in ne dopusti veliko mešanja barv. To nam bo pri simulaciji zamikanja tiskarskih plošč prišlo zelo prav, saj bodo osnovne barve čiste in kontrastne.

Oddrsamo do menija Image in izberemo Color Settings. Pri roletki CMYK (working spaces) izberemo Custom CMYK. Odpre se precej zapleteno okno, a brez bojazni. Potrebujemo le dve nastavitvi.

Pri Ink Colors izberemo Eurostandard namenjen rotaciji (newsprint), pri Black Generation (ne, ni ime banda iz 70-ih let) pa izberemo Maximum. To pomeni, da odtenki sive ne bodo prikazani z mešanjem barv, ampak le z rastrom črne.

05

Že s pretvorbo v CMYK smo sliki odvzeli nekaj sodobnosti in jo postarali, a sedaj je čas za ferpasanje! Odpeljemo se do palete Channels in izberemo modro barvo (cyan) vendar pustimo predogled vseh barv skupaj. V paleti z orodji izberemo Move tool.

06

S puščicami na tipkovnici zamaknemo modro barvo. Za koliko, je odvisno od slike in pa seveda od tega, kako zanič tisk želite simulirati. Enako naredimo z ostalimi barvami (kanali), le da barve premikamo v druge smeri.

07

Slika je sedaj že dodobra uničena! Spremenimo jo nazaj v RGB in po želji popravimo barve. V našem primeru malce popravimo nebo, da je manj vijolično. Za bolj realističen učinek prek slike položimo še plast (layer) s starim papirjem in nastavimo način mešanja na Multiply.

08

Tako, slika je uničena!

09

3. Še ni dovolj? OK!

Naša slika je morda res videti kot razglednica, a gremo lahko še korak naprej. Naredimo pravo razglednico!

Vrnimo se nekaj korakov nazaj, preden smo sliko pretvorili v CMYK. Ker želimo zares ostudno razglednico, sliki dodamo nekaj “klasičnih” elementov.

10

Ozaljšano sliko pretvorimo v CMYK, povsem enako kot prej. Tu pa bomo zadevo malce zakomplicirali, saj bomo simulirali tiskarski raster! Vsako barvo (kanal) posebej bomo prenesli v ločene sivinske datoteke. Tako bo kanal cyan v svojem ČB fajlu, magenta v svojem in tako naprej.

11

Sivinske slike bomo prevedli v raster s pretvorbo v enobitni format (bitmap). V meniju Image izberemo Mode / Bitmap. V oknu vnesemo izhodno ločljivost. Tu ne varčujte in izberite precej visoko številko.

12

V drugem oknu izberite liniaturo (frequency), kót pod katerim bodo pike in obliko pik.

13

14

Za vsako od barv (CMYK) ponovite postopek, le da spreminjate kót (vinklaturo) pik.

15

Enobitne slike pretvorite nazaj v sivinske (graysacle) in jih zmanjšajte na približno 2500 pik po daljši stranici. Slike (C, M, Y in K) združite nazaj v barvno sliko CMYK. postopek je sedaj enak, kot prej, torej premikanje posameznih barv (kanalov) s puščicami na tipkovnici.

16

Premaknjeno sliko pretvorimo nazaj v RGB in, podobno kot prej, sliki dodamo učinek starega papirja. Po želji na sliko pripopamo še kako drugo svinjarijo, recimo star selotejp… Tako, slika je uničena in zares podobna stari razglednici!

17