Daj tačko! Steriliziraj svojo mačko do 50 % ceneje.

Ljubljana, 20. 5. 2019

Nobena skrivnost ni, da smo v Klicaju veliki ljubitelji živali, zato smo se z veseljem odzvali vabilu Mačjelovke in skupaj z CNVOS pripravili akcijo DAJ TAČKO! V okviru akcije je sodelovalo 5 osrednje slovenskih občin in veterin, ki so sofinancirale kastracije in sterilizacije lastniških mačk.

 

Za vse, ki niso seznanjeni s problematiko zapuščenih živali je tole kratka razlaga:

V Sloveniji se že kar nekaj let izvaja TNR (trap, neuter, release) pri prostoživečih mačkah. S tem smo naredili velik korak pri omejevanju problema nezaželenih mačjih mladičev in tudi pri omejevanju mačjih bolezni, kot sta mačji aids in levkoza. Ker je skrb za zapuščene živali naloga občin, ki imajo pogodbe z zavetišči, se vsaka takšna akcija sterilizacij, ki spodbudi razmišljanje o posegu tudi pri lastniških mačkih, razvije v domino efekt – več steriliziranih mačk, pomeni manj mladičev, ki pristanejo v zavetiščih. Ker bo v zavetiščih manj mačk, bodo ti prej našli domove, kar pomeni tudi krajši čas bivanja v zavetišču in manjši strošek za občine. Poleg finančnega vidika je seveda ključnega pomena tudi zdravstveni, saj ima poseg precej pozitivnih učinkov, od zmanjšanja tveganja za razvoj raka pri konkretni živali, do omejevanja prenosljivih bolezni.

Zato takšne akcije z veseljem podpiramo in upamo, da jih bo v prihodnje čimveč in se bo čedalje več lastnikov odločilo za S/K tudi izven takšnih akcij. Dokler so zavetišča prepolna z zapuščenimi mačkami je takšna odločitev edina odgovorna.